Søk

Bilinteressert? Dette kan være drømmeutdanningen din!

Når du skal velge utdanningsvei etter ungdomsskolen, kan det være vanskelig å vite hva som passer best for deg. Er du glad i å skru, interessert i biler, eller liker å bruke hendene og finne løsninger? Da kan bilfaget være midt i blinken – og her får du høre fra to som valgte nettopp det!

Vi har tatt en prat med Martin Beinset (29) og Ludvik Helseth (25), to bilentusiaster som jobber hos GS Bildeler i Bud. De startet i samme spor som mange gjør i dag – med interesse for bil og nysgjerrighet på mekanikk.

Fra bilinteressert til faglært mekaniker

Martin og Ludvik er begge "født inn i det". – Vi har skrudd bil siden vi var små, forteller de. Interessen startet i garasjen hjemme og utviklet seg til å bli et yrke. I dag har de gjort hobby til jobb – og lærer stadig noe nytt.

– Det viktigste for å lykkes i bilfaget er arbeidslyst, pågangsmot og tålmodighet, sier de. Du må være løsningsorientert og like å ha mye å gjøre, for hverdagen på verkstedet kan være hektisk.

Hvordan blir du bilmekaniker?

Ludvik forklarer at utdanningen går over fire år:

  1. Første året tar du Teknikk og Industriell Produksjon (TIP).
  2. Andre året spesialiserer du deg på Kjøretøy.
  3. Deretter er du lærling i to år, før du går opp til fagprøven og får fagbrev.

Karakterene fra første året avgjør om du kommer inn på kjøretøy-linja, så det er viktig å jobbe jevnt allerede fra start. I tillegg får du muligheten til å være ute i praksis begge årene på TIP, og det gir verdifull erfaring. – Det viktigste er å vise interesse når du er på utplassering. Still spørsmål og vær nysgjerrig, tipser Martin.

Begge forteller også at de hadde deltidsjobb ved siden av skolen. – Du lærer mye av å være i et miljø hvor det skrus, selv om det bare er småjobber i starten. Det er et hot tips, sier Ludvik.

Tips fra de som faktisk ansetter

Hos GS Bilverksted i Bud er det teknisk leder Aleksander Lehing og teamleder Frank Olav Inderhaug som har ansvar for lærlinger og ansettelser. De har sett mange søkere opp gjennom årene – og vet hva som skal til.

Vi ser etter kandidater som er motiverte, interesserte og lærevillige, sier Aleksander. – Det handler ikke bare om karakterer og fravær, men om det inntrykket du gir i møte med oss – enten gjennom praksis eller intervju. De som har vært utplassert hos oss har ofte et fortrinn, for da kjenner vi dem allerede.

Frank Olav legger til at god holdning og arbeidsmoral veier tungt. – Det handler om å møte opp i tide, vise respekt, og være åpen for tilbakemeldinger. En god lærling er nysgjerrig, stiller spørsmål og er fremoverlent – og ikke redd for å utfordre seg selv.

Begge er enige i at det ikke gjør noe om du ikke kan alt fra før – det viktigste er at du viser vilje til å lære og er til å stole på. Du må tåle å gjøre feil, men bruke dem som læring. Som Aleksander sier: – Alle kan lære å skru, så lenge de har riktige holdninger.

Hva gjør en bilmekaniker i 2025?

Jobben på verkstedet er variert, men Martin og Ludvik synes motorjobber er spesielt spennende – som å skifte registerreim eller jobbe med innvendige komponenter. Hos GS Bildeler jobber de mest med BMW, og det gir både fordeler og rutine.

– Det er lettere å gjøre en god jobb når du kjenner bilene du skrur på. Du vet hva som venter under panseret, sier Ludvik.

De siste årene har bilparken endret seg mye. El- og hybridbiler blir stadig vanligere, og det stiller nye krav til mekanikere. – Det er annerledes enn bensin og diesel, men ikke nødvendigvis vanskeligere. Du må ta egne kurs for høyvoltsystemer, forklarer de.

Fra jobb til hobby – og tilbake igjen

For Martin og Ludvik stopper ikke interessen når arbeidsdagen er over. Begge har store bilprosjekter hjemme, som de jobber med hver eneste dag etter jobb. Martin bygger en BMW E92 til drifting, med Toyota Supra-motor. Ludvik har også en BMW E92, med V8 og turbo, og bruker omtrent 6–7 timer daglig i garasjen.

– Du lærer utrolig mye av å plukke en hel bil fra hverandre og bygge den opp igjen. Du ser hvordan alt henger sammen – fra ledningsnett til varmeapparat, sier Ludvik.

Prosjektene gir dem verdifull innsikt som de tar med seg tilbake til verkstedet. – Det gjør deg rett og slett til en bedre mekaniker, sier begge to.

En bransje i utvikling – med mange muligheter

Bilbransjen er i stadig utvikling, og det gir mange spennende muligheter for fremtiden. Enten du er interessert i elbiler, motorbygging, racing eller bare liker å løse tekniske utfordringer, er bilmekanikerfaget et sted hvor du kan vokse.

Og for deg som vurderer en fremtid i dette yrket, har Martin og Ludvik noen tydelige råd:

Vis interesse, vær nysgjerrig og jobb jevnt fra starten. Ikke vær redd for å stille spørsmål eller ta på deg småjobber. Alt du lærer på veien, gjør deg bedre.

Viktige bilhappenings? Gatebil og GS-Treffet!

For bilinteresserte er det mer enn bare jobb og skole. Martin og Ludvik nevner blant annet Gatebil i juli og GS-Treffet som høydepunkter gjennom året. – Det er samlingspunkter hvor vi møter andre entusiaster, får inspirasjon og viser frem bilene våre.